вівторок, 30 квітня 2013 р.



День Воскресіння Ісуса Христа — Великдень — одне з найбільших свят християн. У дохристиянські часи на цю пору припадало свято весняного сонця і пробудження природи від довгого зимового сну. За народними спостереженнями, цього дня і сонце якось особливо світить, кажуть, сонце «грає».
Великодню передує сім тижнів Великого посту, коли суворо дотримуються заборони не лише на вживання скоромних страв, але й на всілякі розваги.
«Христос воскрес!» — лунає на світанку. Під передзвін церковних дзвонів та спів пасхальних пісень освячуються паски, писанки та все принесене в прикрашених  кошиках і кухлях. Люди христосуються і поспішають додому — до сім'ї, родини, особливо якщо вдома з нетерпінням чекають свяченого старенькі й хворі, найменші... І ось всі умиваються свяченою водою, в яку опущено писанку та хрестик, а лише тоді до святкового сніданку, щоб розговітися* яйцем і паскою.

   Великодній тиждень — Світлий тиждень.
До світлого свята Воскресіння у відділі абонемент було презентовано виставку – сюрприз « Світле свято Воскресіння» та народознавчу розповідь « Великдень просить на гостини», яку провела бібліотекар Анжела Павлишена для учнів СЗОШ №1.


Немає коментарів:

Дописати коментар