вівторок, 24 грудня 2013 р.

Під тихими вербами творчості Бориса Грінченко

Працівниками абонемента міської центральної бібліотеки,  для учнів школи-інтернату № 2, було проведено літературну годину «Під тихими вербами творчості Бориса Грінченко».
Метою заходу було ознайомити учнів з яскравим життєвим  та творчим шляхом Бориса Грінченко, якому  нещодавно відзначали 150-річчя від дня народження, його літературним доробком та цікавими фактами біографії.
Грінчéнко Борис Дмитрович (27 листопада (9 грудня) 1863 – 23 квітня (6 травня) 1910) – український письменник, педагог, лексикограф, літературознавець, етнограф, історик, публіцист, громадсько-культурний діяч. Редактор низки українських періодичних видань. Був одним із засновників Української радикальної партії. Обстоював поширення української мови в школі та в установах. Літературні псевдоніми: Василь Чайченко, Л. Яворенко, П. Вартовий, Б. Вільховий, Перекотиполе, Гречаник.
Автор фундаментальних етнографічних, мовознавчих, літературознавчих та педагогічних праць, історичних нарисів, перших підручників з української мови й літератури, а «Рідного слова» — книжки для читання в школі. Укладач чотиритомного  тлумачного «Словаря української мови». Один із організаторів і керівників товариства «Просвіта».
До  уваги присутніх було продемонстровано відеофільм «Ідейний лідер Борис Грінченко», що розповідає про його  багатогранну літературну, педагогічну та громадську діяльність, та презентовано однойменну книжкову  виставку. На виставці була представлена література про життя і творчість  Бориса Грінченко, а також його твори різноманітних жанрів .

Немає коментарів:

Дописати коментар