середу, 18 червня 2014 р.

Презентація ювілейної виставки-валізи про творчість Анни Ахматової

    

На абонементі міської центральної бібліотеки презентовано  ювілейну виставку-валізу, присвячену 125-річчю від дня народження Ахма́тової А́нни Андрі́ївни (Го́ренко) (* 11 (23) червня 1889,Одеса — † 5 березня 1966) — поетеси, письменниці, літературознавця, літературного критика, перекладача, родом з України, представниці акмеїзму.
    Вона була лауреатом  міжнародної літературної премії
«Етна-Таорміна» (Італія1962) та почесним  доктором  літератури Оксфордського університету (Велика Британія).
   ... Її називали "Північною зіркою", хоча народилася вона на Чорному морі. Вона прожила довге і дуже насичене життя, в якому  були війни, революції, втрати і дуже мало простого щастя. Її  знав весь світ , але були часи, коли навіть  її  ім'я  було заборонено згадувати.
    Окрім художньої творчості, Ахматова відома своєю трагічною долею. Хоча сама вона не була в ув'язненні або вигнанні, репресіям було піддано троє близьких їй людей (її чоловік в 1910-1918 рр.. М. С. Гумільов розстріляний у 1921 році; Микола Пунін, супутник її життя в 1930-і роки, тричі був заарештований, загинув у таборі у 1953 році; єдиний син Лев Гумільов провів в ув'язненні в 1930-40-х і в 1940-50-х рр.. більше 10 років). Досвід дружини і матері «ворогів народу» відображений в одному з найбільш відомих творів Ахматової - поемі «Реквієм».
   Визнана класиком вітчизняної поезії ще в 1920-і роки, Ахматова піддавалася замовчуванню, цензурі і цькуванню .
   На Хмельниччині діє літературно-меморіальний  музей  Анни Ахматової (с. Слобідка-Шелехівська Деражнянського району) .
У багатьох, хто вперше чує про цей музей у глибинці Поділля, виникає почуття подиву: з якого б то дива аж там? А дива нема ніякого. Просто ще в другій половині ХІХ століття на Поділлі виникло ціле родинне гніздо, яке заснував там дід Анни Ахматової – Еразм Стогов. І юна Аня Горенко – майбутній поет Анна Ахматова – бувала в подільських селах, у своїх тіток – материних сестер. Найбільше ж гостювала в Анни Еразмівни Вакар, у Слобідці-Шелехівська.
   На виставці представлено збірники творів Анни Ахматової, література про її життєвий та творчий шлях,інформаційні теки, фоторепродукції.


Немає коментарів:

Дописати коментар