середу, 27 травня 2015 р.

Обряди зелених свят.


    Часи змінюються, однак багато народних традицій, пов'язаних з християнськими святами, відмінно збереглися до сьогоднішніх днів. Усі християни з нетерпінням чекають одне з найбільш світлих радісних свят на межі весни і літа – Святої Трійці, що прийшло до нас ще з дохристиянських часів. Дні напередодні Трійці називалися в народі Зеленими. Це завершення весняного і початок літнього календарного циклу.  В основі Зелених свят тисячі років лежали культ рослинності і магія заклинання майбутнього урожаю.  З прийняттям християнства Зелені свята почали називатися ще й Трійцею, яка відзначалася на 50-й день після Паски і співпадала з Зеленою неділею.  Проте впродовж багатьох століть традиційно залишалася давня народна ритуально-обрядова складова Зелених свят. 

      Деякі  тисячолітні  традиції і обряди наших пращурів,  звичайно, були призабуті. Щоб відновити в пам’яті традиції святкування Зелених свят міська центральна бібліотека організувала для мешканців ТЦСО «Надія» годину духовності «Обряди зелених свят».
      Мешканців ТЦСО « Надія» привітали запашними квітами, подарували українську пісню у виконанні  учениці музичної школи ім. Т. Ганіцького Олександри Торжинької, згадали українські веснянки та гаївки та відновили давні українські обряди. На завершення, слухачам подарували ікони Святої Трійці як оберіг –на щастя та добро.
      Нехай в кожній оселі, в кожній хаті на Зелені свята пахне м`ятою та затишком! Добробуту всім і теплого, сонячного літа.



Немає коментарів:

Дописати коментар