середу, 30 липня 2014 р.

Багатогранність таланту Пантелеймона Куліша

Пантелеймон Куліш був однією з найколоритніших постатей свого часу в українській літературі. Культурницьке подвижництво, що виокремлювало його навіть серед плеяди видатних сучасників, захоплено вітала величезна частина суспільства, мимоволі утворюючи навколо його особистості атмосферу творчої таємничості. Той постійний інтерес підтримувався передовсім самою діяльністю П.Куліша. В основі її — бажання дійти своїм словом і думкою до найширших народних мас. 
«Куліш належав до тих людей, які своїм благородством, чемністю, великодушністю і розважливістю викликають повагу до нього кожного, хто має з ним справу. Він чоловік практичний і діяльний і не любить хапатися то за одно, то за друге і особливо неприхильний до того, що не схвалено спокійним глуздом. Діяльність його найдужче зосередилась на літературі й на вдосконаленні життя, яке він переважно вбачає в ділі, і тільки діло вважає істотністю. Всяке захоплення, яке не має певної корисної мети, що на неї одразу ж можна звернути увагу, йому одворотно. Життя своє він провадив, займаючись літературою й живописом; робити добро невідкладно там, де випадає нагода, — він вважає головним обов’язком» так про Пантелеймона Куліша висловлювався його побратим Василь Білозерський. 
29 липня на абонементі міської центральної бібліотеки було презентовано виставку-портрет «Багатогранність таланту Пантелеймона Куліша», яка присвячена 195 річниці від дня народження відомого письменника, історика, фольклориста, етнографа та перекладача.

На виставці представлено збірники творів Пантелеймона Куліша, література про його життєвий та творчий шлях, фото письменника. 


Немає коментарів:

Дописати коментар