четвер, 4 травня 2023 р.

Виставка - портрет "Почесний отаман вільного козацтва"

 


     3 травня у міській центральній бібліотеці імені Костя Солухи, для широкого кола користувачів, була представлена виставка – портрет  «Почесний отаман вільного козацтва» з нагоди 150 річниці від дня народження  Павла  Скоропадського – визначного  українського  державного  і політичного  діяча,  воєначальника, останнього  гетьмана  України (1918 р.).

     Література представлена на виставці розповідає про його життєвий шлях, дає  змогу по новому подивитись на постать Павла  Скоропадського.  Він  був  палким  патріотом  України, якому вдалося в надзвичайно важких умовах  революції та громадянської  війни провести фундаментальні державні реформи в Україні. Важливо, що  ним здійснювалася політика м’якої українізації. Гетьман розумів, що його держава має бути українською.

     Було відкрито близько сотні українських гімназій, відбулося введення до навчальних програм української мови, історії та географії як обов’язкових предметів. Відкриті були українські державні університети в Києві та Кам’янці-Подільському, історико-філологічний факультет у Полтаві, створені Державний український архів, Національна галерея мистецтв, Український історичний музей, Українська національна бібліотека, Український театр драми і опери, Українська державна капела, Український симфонічний оркестр, Українська академія наук тощо.

 Всі бажаючі матимуть змогу ознайомитись з історичними документами, науковими розвідками політологів, правознавців, істориків, публікаціями та статтями з періодичних видань, а також  інформаційними теками,  представленими на виставці.







Немає коментарів:

Дописати коментар