середу, 20 серпня 2014 р.

Навколо портрету Павла Загребельного

    25  серпня  минає 90 років від  дня народження  великого українського письменника Павла Архиповича Загребельного. До цієї дати працівники абонемента центральної бібліотеки м. Камянця-Подільського презентували виставку – портрет під назвою «Навколо портрету Павла Загребельного»
На виставці представлені найбільш відомі художні твори талановитого українського митця. Серед них роман «Диво», що став першим історичним твором у творчості письменника. Роман має оригінальну композицію: у ньому поєднуються в одній розповіді далека минувшина й сучасність, зіставляється те, що реально було розділене майже тисячоліттям. У романі « Роксолана», що також представлений на виставці , письменник вдається до осмислення реальних історичних подій ХVІ ст., розповідаючи про 15-річну Анастасію Лісовську, доньку священника, яку захопила в полон татарська орда. Роман «Роксолана», за словами самого автора: «це історія боротьби жінки за свою особистість, за те, щоб уціліти, зберегти себе, а потім вознестися над оточенням, може, й над цілим світом»Романи     «Стовпотворіння»,
«Кавтаклізма» -  це спроба письменника написати іронічну історію нашої сучасності. 
    Прикметною рисою Павла Загребельного була невситима жага творення. Хоч ким і хоч де б він не був: рядовим на війні, студентом-філологом Дніпропетровського університету, співробітником журналу «Вітчизна», редактором «Літературної України» – завжди віддавався праці сповна.
    Протягом 1960—1980 pp. письменник створив основну частину своїх романів, які принесли йому світове визнання: «День для прийдешнього» (1963), «Диво» (1968), «З погляду вічності» (1970), «Переходимо до любові» (1971), «Первоміст» (1972), «Смерть у Києві» (1973), «Євпраксія» (1975), «Розгін» (1976), «Роксолана» (1980), «Я, Богдан (Сповідь у славі)» (1983) та інші. У 1974р. за романи «Первоміст» і «Смертьу Києві» П. Загребельний отримав Державну премію ім. Т. Шевченка. У 1980р. твір «Розгін» був відзначений Державною премією СРСР. Основний жанр П. Загребельного — це роман, хоча в його доробку є і новели, і оповідання, і повісті. 
    Павло Загребельний і сьогодні залишається одним з найпопулярніших українських письменників, чия творча спадщина приваблює все більше нових читачів. Його твори відомі далеко за межами України, перекладалися багатьма мовами світу, неодноразово екранізувалися.





Немає коментарів:

Дописати коментар