четвер, 4 вересня 2014 р.

У світі ідей та образів Михайла Коцюбинського




17 вересня виповнюється 150 років від дня народження відомого українського письменника, громадського діяча, голови Просвіти у місті Чернігові, одного із найактивніших діячів Братства тарасівців Михайла Михайловича Коцюбинського. 
З цієї нагоди  4 вересня у міській  центральній  бібліотеці  для широкого кола користувачів  відбулася презентація виставки-портрету «У світі ідей та образів Михайла Коцюбинського», яка містить розділи:
   1.Людина високої духовної культури.
   2. Інтелігент з душею сівача.
    Михайло Коцюбинський - одна з найяскравіших і найсвоєрідніших постатей в українській та усій світовій літературі кінця ХІХ сторіччя. В своїх творах він показав силу й енергію простих трударів, їх нездоланну стійкість у боротьбі за нове справедливе життя, відобразив соціальні і національні прагнення українського народу, оспівав його високу поетичність.
Відвідав він і наше місто. Після закінчення  Шаргородської духовної школи  Михайло Коцюбинський їде у Кам’янець-Подільський і вступає до семінарії, але через важкі матеріальні умови сім’ї  вчитися йому не довелося. Проте коротке перебування у 1881 – 1882  роках  у Кам’янці-Подільському не пройшло безслідно. Тут Михайло  Коцюбинський зійшовся з подільськими народовольцями, учасниками нелегальних зборів у зв’язку з роковинами вбивства царя Олександра II. Присутні на зборах виголошували промови проти царського уряду. За зв’язок з народовольцями  Михайла Коцюбинського було заарештовано, а після звільнення взято під поліцейський нагляд. Збереглися  окремі згадки про неодноразове відвідування ним бібліотеки семінарії та семінарського саду (нині - територія сільгоспінституту), про проживання Михайла на Підзамчі, про те що письменник добре знав місто, і до  кінця свого життя пам'ятав його архітектурні споруди.
На виставці представлений весь жанровий діапазон творів Михайла Коцюбинського: оповідання, новели, повісті та неперевершений  його твір «Тіні забутих предків». За його сюжетом Сергій Параджанов створив однойменний фільм, який став одним із світових шедеврів. До уваги користувачів представлено також спогади та літературно – критичні матеріали про автора.
Образ Коцюбинського — людини й письменника знайшов художнє втілення у поетичних творах П. Тичини, М. Рильського, В. Сосюри,
А. Малишка, у повісті Л.Смілянського «Михайло Коцюбинський» (1959), які також представлено на виставці. Реалістичний твір Смілянського, написаний на основі дійсних фактів, доповнює і розширює нашу уяву про останні роки життя і творчості великого Сонцепоклонника (1908–1913), певною мірою розкриває його творчу лабораторію. Це був період, коли, незважаючи на складні суспільні обставини епохи реакції, різке погіршення стану здоров'я, письменник досяг вершин художньої майстерності в жанрі соціально-психологічної новели і повісті.
Його називали Сонцепоклонником і Соняхом, бо над усе він  любив сонце, квіти і дітей. Служив звичайним клерком у статистичному відділі  Чернігівської управи, на роботу ходив з неодмінною квіткою у бутоньєрці. У своїх відомих на весь світ творах він оспівував цвіт яблуні, жайворонкову пісню, дитячі очі, малював словом людську біду і красу.




Немає коментарів:

Дописати коментар