середу, 19 листопада 2014 р.

Пам’ять у серцях, у палаючих свічах

Щороку український народ вшановує память жертв голодомору 1932-1933рр. Більше 80 років тому, в мирний час, на своїй рідній землі гинули люди, зникали цілі села.
Голодомор 1932-1933 років став національною трагедією.
Терор голодом, спричинений тодішнім тоталітарним режимом забрав мільйони життів українських хліборобів травмував тих, хто вижив. Розбиті життя, покалічені долі, втрачені надії... Хто скаже, яка доля спіткала згорьовану, опухлу від голоду дівчинку, як пережила мати смерть своєї родини? За своїм вражаючим масштабом голодомор перевищив навіть втрати нашого народу під час Другої світової війни.  Разом з організованим  голодомором тривало знищення історичної, культурної та духовної пам’яті.
Десятки років відділяють нові покоління від тих подій,але пам'ять людська жива. І ми,не маємо права забути про цю трагедію! Вона повинна стати уроком як для українців,так і для всього людства.
До Дня пам’яті жертв голодомору та політичних репресій працівники абонемента центральної бібліотеки нашого міста презентували виставку- спомин «Пам'ять у серцях, у палаючих свічах».
Виставка містить три розділи:
-Голодомор: погляд через десятиліття;
-Чорне крило лихоліття на Поділлі;
-Голодомор на сторінках художньої літератури.
 На виставці представлено документи, фотографії та публікації про геноцид української нації, художні твори українських авторів, спогади і свідчення очевидців, тих, хто у своїй пам’яті крізь роки проніс страждання та біль спричинені тоталітарним режимом. Виставка організована з метою сприяння  поверненню історичної пам'яті про голодомор 1932-1933 років; ознайомлення користувачів бібліотеки із документальною літературою та художніми творами українських письменників, у яких висвітлена дана тема; осмислити незнищенність духу українського народу.


    


Немає коментарів:

Дописати коментар