середу, 19 червня 2013 р.


Недільний ранок 22 червня 1941 року трагічною сторінкою увійшов у життя мільйонів українців. У цей день розпочалася найжахливіша війна в історії нашого народу — Велика Вітчизняна, яка забрала життя мільйонів наших співвітчизників. День початку війни став в Україні історичним днем глибокої скорботи.
З перших днів війни поети та письменники України були з народом. Героїчна робота письменників на фронтах Великої Вітчизняної війни і в тилу збільшувала бойову енергію народу, зміцнювала його волю до боротьби.
Їх голос лунав на всіх шляхах і роздоріжжях війни. Робота в редакціях газет, виїзди до військових частин, участь у підпільній боротьбі на території, захопленій окупантами, рейдах партизанських загонів - уже цей далеко не повний перелік дає уявлення про масштаб і розмах письменницької участі у війні. Більшість письменників і поетів з першого по останній день війни були на фронті. Виступали по радіо та на різноманітних зборах поети, які працювали в тилу, - Максим Рильський, Павло Тичина, Микола Терещенко та інші. Вони жили життям народу, велике значення мало їхнє художнє слово. Багато хто з них не повернувся з фронту. Роздуми, враження, мрії й сподівання бійців віддзеркалюються у віршах, які часто писалися при світлі каганця в землянці.
Темі війни присвятили свої твори і такі митці як Андрій Малишко, Олександр Довженко, Олесь Гончар, Ліна Костенко.
19 червня працівниками  абонемента  Центральної міської бібліотеки було проведено годину пам’яті «Війна у художньому слові» приурочену до дня скорботи і вшанування пам’яті жертв Великої Вітчизняної війни.
Година пам’яті проводилась  для мешканців ТЦСО «Довголіття». На заході лунала поезія присвячена темі війни у виконанні місцевої поетеси Світлани Кремінської, а також вірші відомих українських поетів Андрія Малишка, Ліни Костенко, Володимира Сосюри.  Присутні слухали розповіді про українських письменників і поетів, які у важкі роки війни залишалися з народом і нарівні з іншими громадянами нашої країни мужньо і самовіддано захищали нашу Батьківщину від фашистської навали і присвятили кращі рядки своїх творів величному подвигу українського народу.



Немає коментарів:

Дописати коментар